Nieuws
De toegevoegde waarde van voedingssupplementen voor jouw lichaam
De toegevoegde waarde van voedingssupplementen voor jouw lichaam
Voedingssupplementen zijn van toegevoegde waarde voor jouw lichaam. Ze ondersteunen je gezondheid en kunnen worden gebruikt als aanvulling op jouw dagelijkse eetpatroon. Maar wat zijn voedingssupplementen nou precies? En wat doen deze specifieke vitaminen, mineralen en kruiden voor jouw lichaam? In dit blog vertellen we je er alles over.
Wat zijn voedingssupplementen?
Supplementen in de vorm van mineralen, vitaminen of kruiden bevatten een hoge concentratie werkende stoffen. Je neemt ze in als capsule of druppels. Soms worden deze voedingssupplementen ook verwerkt in kauwtabletten. Ze vormen een geweldige ondersteuning en aanvulling op jouw gezonde eet- en leefpatroon.
Welke vitamines en mineralen worden gebruikt in supplementen?
Naast vitamines en mineralen, kunnen voedingssupplementen ook uit kruiden bestaan. Zoals bijvoorbeeld jeneverbes, St. Janskruid, ginkgo of zwarte knoflook. Qua mineralen worden calcium, magnesium, glucosamine en bijvoorbeeld zink veel gebruikt.
Vitamines die veel voorkomen in voedingssupplementen en een toegevoegde waarde voor jouw lichaam vormen, zijn onder andere vitamine A, B, C, D3 en B12. Elk kruid, mineraal of vitamine heeft unieke kenmerken en eigenschappen.
Eigenschappen van verschillende soorten voedingssupplementen
Mineralen hebben andere eigenschappen dan kruiden of vitaminen. Maar wat is het onderlinge verschil tussen deze 3 veel gebruikte toevoegingen in voedingssupplementen?
Mineralen
Mineralen krijgen we dagelijks binnen. Ze zitten namelijk verstopt in datgene wat we eten of drinken. Toch zijn dit slechts kleine hoeveelheden. Om voldoende mineralen binnen te kunnen krijgen, zou je dus een grote hoeveelheid eten moeten nuttigen.
Een mineraal wordt ook wel een spoorelement genoemd. Ze zorgen ervoor dat onze lichaamsprocessen optimaal blijven functioneren. Mineralen dragen ook bij aan onze groei en gezondheid. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van mineralen én hun functie.
- Calcium: houdt het botweefsel sterk en gezond. Daarnaast heeft calcium een positieve invloed op onze spieren én onze hersenfunctie.
- Glucosamine: deze lichaamseigen stof zorgt voor de aanmaak van kraakbeen en kan worden gebruikt door mensen met gewrichtsklachten. Zoals artrose of reuma.
- Chondroitine: ook het mineraal chondroitine zorgt voor gezond kraakbeen. Daarnaast zorgt een voedingssupplement met chondroitine ook voor sterke pezen.
- Magnesium: magnesium heeft ons lichaam nodig om de voeding die we eten om te kunnen zetten in energie. Daarnaast draagt magnesium bij aan de hartgezondheid én waakt het over een goede werking van allerlei lichaamsprocessen.
- Zink: dit sporenelement houdt de stofwisseling gezond. Zink zorgt voor sterk weefsel, houdt ons immuunsysteem op orde én zorgt voor de opbouw van eiwitten.
Vitaminen
Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam. Het innemen van vitaminen via een voedingssupplement is belangrijk, te meer omdat we deze micronutriënten niet zelf kunnen aanmaken. Hoewel we een kleine hoeveelheid binnen krijgen via onze voeding, is dat lang niet voldoende om ons lichaam gezond te kunnen houden. Vitaminen kunnen zijn:
- Vitamine B6: vitamine B6 zorgt in het lichaam voor een gezond en goed werkend immuunsysteem. Ook draagt dit micronutriënt bij aan een correcte werking van ons zenuwstelsel én voor de regulering van lichaamshormonen die nodig zijn voor de bloedaanmaak, groei en ontwikkeling.
- Vitamine B12: deze vitamine draagt zorg voor de aanmaak van zenuw- en bloedcellen in ons lichaam. Daardoor kun je vervelende klachten voorkomen. Zoals evenwichtsstoornissen, tintelingen in de voeten of handen, maar ook een verminderde handcoördinatie.
- Vitamine D3: vitamine D3 reguleert het fosforgehalte in het bloed. Daarnaast zorgt vitamine D3 voor sterke tanden, evenals een goede calciumopname. Je zou dus kunnen kiezen voor een voedingssupplement met D3 als je jouw botten sterk en gezond wilt houden.
- Vitamine E: deze vitamine is vet oplosbaar. Het werkt in het lichaam als een antioxidant. Dat betekent dat vrije radicalen (schadelijke stoffen) in het lichaam effectief kunnen worden afgevoerd. Dit voorkomt zwakke spieren, een lage weerstand of zelfs bloedarmoede.
- Vitamine K2: een voedingssupplement kan ook verrijkt zijn met vitamine K2. Dit micronutrient zorgt voor sterke en gezonde botten en draagt bij aan de bloedstolling in het lichaam. Een belangrijke vitamine wanneer je last hebt van bloedingen. Bijvoorbeeld in de vorm van bloedend tandvlees zonder aanleiding of bloedneuzen.
Kruiden
Een voedingssupplement waarmee je jouw gezondheid kunt ondersteunen, kan ook kruiden bevatten. We spreken dan ook wel over een kruidensupplement. Als vanzelfsprekend is een kruid afkomstig van de bloem, de wortel of juist het blad van een specifieke plant. Kruiden die de lichaamsgezondheid ondersteunen én voorkomen in supplementen zijn onder meer:
- Paardenstaart: paardenstaart is een kruid dat van nature veel mineralen bevat. Dit kruid zorgt voor een uitstekende vochtbalans en werkt als een antioxidant. Paardenstaart houdt de spijsvertering gezond en voorkomt bloedingen.
- Jeneverbes: dit kruid heeft een sterk vochtafdrijvende werking. Daarnaast bevorderd jeneverbes de doorbloeding in het lichaam. Een voedingssupplement met jeneverbes kun je ook gebruiken voor het opwekken van de eetlust na ziekte of herstel.
- Zwarte knoflook: een uitstekende antioxidant voor het lichaam. Vrije en schadelijke radicalen kunnen door de inname van dit kruid effectief worden afgevoerd.
- Janskruid: dit krachtige kruid wordt verwerkt in voedingssupplementen die je helpen om depressieve gevoelens tegen te gaan. Dit kruid heeft namelijk een positieve uitwerking op de stoffen in de hersenen welke onze emoties, gedachten en gevoelens moeten reguleren.
- Ginkgo: het kruid ginkgo is afkomstig van s’werelds oudste soort boom, de Japanse notenboom. Ginkgo zorgt ervoor dat ons bloed eenvoudig en zonder obstakels door onze aderen kan stromen. Uiteraard heeft dat een gunstig effect op allerlei orgaanfuncties, maar ook op de processen die in ons lichaam plaatsvinden.
Wie kan een voedingssupplement gebruiken?
Als je jouw lichaamsgezondheid extra wilt ondersteunen, kun je een voedingssupplement gebruiken. Bijvoorbeeld als extra dosis vitamine en mineralen, naast het gezonde eet- en leefpatroon dat je hanteert. Er zijn ook speciale supplementen voor verschillende doelgroepen. Zoals bijvoorbeeld atleten, zwangere vrouwen, ouderen of kinderen.
Je kunt kiezen voor een voedingssupplement met één mineraal, vitamine of kruid, maar er bestaan ook multi-supplementen. Deze bevatten in veel gevallen een combinatie van mineralen en kruiden die elkaar ondersteunen in hun werking. Zoals bijvoorbeeld een supplement met zowel vitamine B6 en B12, vitamine K2 en D3 of een multi-complex.